Best WordPress Hosting
 

Így alkalmazkodik a Gepárd a klímaváltozáshoz

via greenfo.hu => eredeti post link

A macskafélék családjába tartozó gepárd ragadozó állat, amely lopakodás és falkában vadászat helyett a kivételes sebességét használja ki. A leggyorsabb szárazföldi emlős, rövid távon – vagyis amikor elejti a zsákmányát – akár óránként 110-120 kilométeres sebességre is képes. Az éghajlatváltozás harcokat indíthat el a ragadozók között.

Afrikában honos, a nyílt területeket, félsivatagot, szavannákat és a bozótos síkságokat kedveli. A globális felmelegedés azonban csapdát állított neki. A brit Royal Society biológiai magazinjában megjelent tanulmány szerint a gepárdok vadászata egyre inkább a naplemente közelébe vagy az után tolódik. A jeladókkal felszerelt állatok mozgásából arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a nappali hőség a vadászterületükön egyre gyakrabban eléri a 45 Celsius fokot, mind többen éjszakai ragadozókká válnak. Ott viszont komoly konkurenciájuk akad a náluk nagyobb macskafélék, főleg az oroszlánok és a leopárdok révén.

{“@context”:”http://schema.org/”,”@id”:”https://greenfo.hu/hir/igy-alkalmazkodik-a-gepard-a-klimavaltozashoz/#arve-youtube-v7p6vzirinq656e6d13aee2b601675809″,”type”:”VideoObject”,”embedURL”:”https://www.youtube.com/embed/v7p6VZiRInQ?feature=oembed&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0″}