Best WordPress Hosting
 

A kardszárnyú delfinek új fajára bukkanhattak

via 24.hu => eredeti post link

A kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) régóta egyetlen fajként kezelik, bár az elmúlt évtizedekben több szakértő is megkérdőjelezte a besorolást. Most egy új tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy a Csendes-óceán keleti részén élő két populáció valójában két külön faj lehet – írja a Live Science.

A kutatók a kardszárnyú delfinek több típusát is megkülönböztetik, ezúttal az úgynevezett rezidens és biggi csoportokra összpontosítottak. A két populáció között több markáns különbség is felfedezhető, a rezidens példányoknak például kerekebb hátúszójuk van, és szoros kötelékben élő, lazacra és más halakra vadászó csapatokban élnek. A biggi kardszárnyúak hátúszója ezzel szemben hegyesebb és egyenesebb, kisebb csoportokat alkotnak, és nagyobb zsákmányokra, így fókákra vadásznak. Ezen populáció a néhai kanadai tudósról, Michael Biggről kapta a nevét, aki elsőként írta le a két típus közötti különbséget.

A több évtized alatt összegyűjtött genetikai adatok is azt mutatják, hogy az egyes populációk igen eltérőek. Phillip Morin, a NOAA munkatársa és kollégái a közelmúltban az információkat elemezve arra jutottak, hogy a vizsgált típusok mintegy 300 ezer éve különülhettek el egymástól.