Best WordPress Hosting
 

Karsai Dániel találkozott Gulyás Gergellyel: „Megtört a jég”

via 24.hu => eredeti post link

Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről – írja Karsai Dániel közösségi oldalán.

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász szerint a betegség utolsó szakasza vegetatív létezés, mindenfajta értelem és méltóság nélkül. Az ügyvéd azért küzd, hogy az embernek legyen joga méltósággal befejezni az életét Magyarországon. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan dönt beadványáról, amelyben kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

A magyar kormány azonban nem támogatja Karsai törekvéseit, ez is szóba került ma a miniszterrel folytatott beszélgetésben. „Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el” – írja bejegyzésében Karsai. „Gulyás úr érveiből kettőt emelnék ki. A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni.”