Best WordPress Hosting
 

Borzasztó hely lett a nyugati akadémiai világ október 7. óta

via 24.hu => eredeti post link

Nem újdonság, hogy az európai és az észak-amerikai közbeszéd az elmúlt évtizedben egyre feszültebb és polarizáltabb lett. Az sem okoz meglepetést, hogy a geopolitikai konfliktusok és az identitáspolitika egymásra találnak, és az egyes háborúkról és válságokról szóló közbeszéd már rég nem a megértésre irányul, hanem ideológiai harcok lefolytatásárára. De még ebben a környezetben is szintlépést jelentett a Hamász október 7-ei terrorakciója és az azt követő gázai válság, ami felerősítette a toxikus légkört, teret engedett a nyílt és rejtett gyűlöletbeszédnek, és megkérdőjelezte nagynevű egyetemek presztízsét.

A jelenség eddigi talán legnagyobb figyelmet kiváltó ügyévé Elizabeth Magill, a Pennsylvaniai Egyetem elnökének hétvégi lemondása vált. Ennek előzménye egy kongresszusi meghallgatás volt a múlt héten, melyen Magillt, valamint a Harvard és az MIT vezetőit kérdezték az elmúlt hetek eseményeiről, illetve az akadémiai szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd közötti feszültségekről.

A Pennsylvaniai Egyetemet már a háború előtt is kritizálták, például egy szeptemberben szervezett palesztin irodalmi konferencia miatt, melyen felszólalt többek között a büszkén Izrael-ellenes Roger Waters is, noha a zenész, Pink Floyd-tag korábbi megnyilvánulásait sokan antiszemitának tartják.