Best WordPress Hosting
 

Megszólalt a magyar orvos, aki elsőként ért le az ezer méter mélységben rekedt barlangászhoz

via 24.hu => eredeti post link

Számos nehézséggel szembesültünk, hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor tegnap este a hordágy felért a felszínre – mondta a hvg.hu-nak dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, aki részt vett a mentőakcióban, amelynek keretében sikeresen a felszínre hozták a neves barlangkutatót, Mark Dickeyt, aki szeptember 2-a óta a dél-törökországi Morca-barlangban rostokolt.

Azzal kapcsolatban, hogy a mentőakció szervezői korábban azt nyilatkozták, ez volt az egyik legbonyolultabb földalatti mentés, amelyet valaha is végrehajtottak, az orvos azt mondta, ez részben amiatt volt, hogy egy még a mélységéhez képest is kifejezetten „technikás”, nehezen bejárható barlangról van szó, ahova egy kevesebb tapasztalattal rendelkező barlangász nem is tudna lemenni.

Hozzátette: ritkán fordul elő ráadásul az is, hogy ilyen körülmények között belgyógyászati betegség alakuljon ki, és habár elsősegély-készlet mindig van a barlangászoknál, más egészségügyi felszerelést és gyógyszereket nem visznek magukkal, így ezeket mind a felszínről kellett pótolni.