Best WordPress Hosting
 

Négy ország perli Iránt az ukrán utasszállító 2020-as lelövése miatt

via 24.hu => eredeti post link

Az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ukrajna szerdán pert indított Irán ellen a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon az ukrán nemzeti légitársaság 752-es járatának 2020 januári lelövése miatt – írja az MTI.

Az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát 2020. január 8-án tévedésből lőtte le az iráni légvédelem 176 emberrel a fedélzetén. Többségük iráni és kanadai állampolgár volt. Irán azzal magyarázta a tévedést, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, ahol amerikai katonák állomásoztak. Egy iráni bíróság idén áprilisban többéves börtönbüntetésre ítélte fegyveres erők az ügyben vétkes tíz tagját.

Az Irán ellen pert indító négy ország azonban „átláthatatlan látszateljárásnak” nevezte az iráni pert, és azt szeretné elérni a hágai bíróságnál, hogy a testület kimondja, Irán jogtalanul lőtte le az ukrán utasszállítót, és kötelezze Teheránt bocsánatkérésre és kárpótlás megfizetésére.