Best WordPress Hosting
 

Végleg bezár a CEU

A CEU egyetemi tanácsa kezdeményezni fogja az intézmény licencének visszavonását – írja az Akadémiai Dolgozók Fóruma Facebook-oldal a CEU hírlevele nyomán. A tanács a döntést azzal indokolja, hogy egy jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. A budapesti kutatóintézetek maradnak és egyéb diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják.

Végleg bezár a Közép-európai Egyetem Budapesten

A CEU egyetemi tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását, ezzel az intézmény végleg bezár Budapesten – írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a Facebookon. A hír szerint a döntést a CEU a volt hallgatóinak szóló hírlevélben jelentette be csütörtökön.

A bezárást az indokolja, hogy az egyetem jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. Ugyanakkor a budapesti kutatóintézetek megmaradnak és egyéb, diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják – tette hozzá az ADF.

Megjegyzik, hogy a döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzés papíron is beszüntetik – írják a bejegyzésben.

Putyin a nukleáris fegyverek bevetéséről beszélt

Az orosz nukleáris doktrína szerint a nukleáris fegyverek bevetése kivételes esetben lehetséges, az ország szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély esetén – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon pénteken tartott panelbeszélgetésen.

Úgy vélte, hogy a világ soha nem fog eljutni a nukleáris rakétacsapásokig

„Abból indulok ki, hogy a világ soha nem fog odáig eljutni. És nincs is rájuk szükségünk” – mondta Putyin a beszélgetést moderáló Szergej Karaganov veterán politológusnak, aki tavaly a nukleáris eszkalációt és preventív csapást sürgető tanulmányával nemzetközi felzúdulást keltett.

Áll a bál Németországban az Ukrajnának átadott MARS II-k körül – Ezt már a védelmi minisztérium is nehezen magyarázza ki

Újabb hónapokat késik az Ukrajnának átadott MARS II rakéta-sorozatvetők pótlására kiszemelt izraeli PULS-rendszerek beszerzése, ráadásul az ügyet tovább bonyolítja a GMLRS-rakéták integrációjához szükséges amerikai engedélyek késlekedése is – írta meg a hartpunkt.de.

A francia elnök nemzetközi koalíciót szeretne katonai kiképzők küldésére Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket.

„Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján, legitimnek minősítve Ukrajna ez irányú kérését.

Emmanuel Macron válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők legitim célpontok lesznek.

Magyar Péter: Érvénytelenül fogok szavazni a főpolgármester-választáson

Érvénytelenül fog szavazni a főpolgármester-választáson, mert sem Gyurcsány, sem Orbán Viktor jelöltjére nem szeretne szavazni, mondta Magyar Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amit a Telex szemlézett. 

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről azt mondta, nem véletlen, hogy nem a „Békemenet light” előtt tették közzé a videót, mert így kevesebb idő marad „összerogánozni” Vitézyt.

Magyar szerint felháborító, hogy a Fideszben hülyének nézik a budapestieket, miközben a nőkkel úgy bánnak, mint valamilyen eszközzel.