Best WordPress Hosting
 

Németországon akadt el a tizennegyedik EU-s szankciócsomag

Ezúttal Németországon múlt, hogy nem sikerült megállapodni az Oroszország elleni, tizennegyedik uniós szankciócsomagról. Németország a péntekre tervezett döntés előtt azt nem tudta elfogadni, hogy a tervezet részeként az uniós vállalatok milyen mértékben vállalnak felelősséget azért, ha harmadik országokban működő partnerek vagy leányvállalatok megsértik a szankciókat.

Az uniós küldöttek péntek este tárgyalták volna, illetve döntöttek volna a kérdésről, de a szankciók témáját az utolsó pillanatban levették az ülés napirendjéről. Legközelebb szerdán találkoznak.

A huszonhét tagállam több mint egy hónapja tárgyal az új csomagról, amely az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) átrakodásának tilalmát szorgalmazza, és ennek részeként az uniós gazdasági szereplőket tenné felelőssé azért, ha harmadik országokban működő leányvállalataik és üzleti partnereik megsértik a korlátozást.

Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

A NATO brüsszeli védelmi miniszteri értekezletén megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a szervezet ukrajnai szerepvállalásából – közölte a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak.

Vitézy Dávid a vékonyan kihúzott szavazólapokról: ebből én már nem jöhettem ki jól

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, aki a legfrissebb eredmények szerint 41 szavazattal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben, azt mondta a Partizán műsorában, hogy azért adott be kérelmet a 4. és a 7. kerület szavazásának megismétléséből, mert az újraszámolás ezekben a kerületekben nem kielégítő. Azzal indokolja, hogy akik a vékony kihúzás miatt Szentkirályi Alexandrára szavaztak, rá szavaztak volna, ha határozottabban van kihúzva a fideszes jelölt – ám ezekből már az újraszámolással sem lehet Vitézy-szavazat.

Az Unicef szóvivője szeme láttára lőttek agyon két menekülő halászt a Gázai övezetben

Úgy tagadta meg egy segélyszállító konvoj beengedését a Gázai övezetbe szerdán az izraeli hadsereg, hogy a szállítmányhoz tartozó terjes dokumentáció rendelkezésre állt és rendben volt – mondta el a BBC-nek az Unicef szóvivője, aki az ellenőrző ponton veszteglés közben tanúja volt két menekülő halász lelövésének is. Az egyiküket menekülés közben hátba, a másokat nyakon lőtték. Mindketten meghaltak, holttestünket a segélyszervezet munkatársai emelték ki a vízből.

A BBC Today című műsorának adott interjújában James Elder a gázai övezetben élő civilekről a következőket mondta:

Annyira kétségbe vannak esve, annyira összetörtek, annyi családtagjukat elvesztették, hogy már semmijük sem maradt.