Best WordPress Hosting
 

A bélrendszerünknek is árt a megevett mikroműanyag

via greenfo.hu => eredeti post link

Mostanra tudjuk, hogy a mikroműanyagok ott vannak az óceánokban, a folyókban, termőföldben, sőt az Antarktisz védett területein is. Bekerültek az emberek és az állatok táplálékába, és lerakódnak az emberi szervezetben is. Így aztán annyira nem is meglepő, hogy a Nankingi Orvostudományi Egyetem kutatása szerint a műanyag részecske az emberi bélrendszer gyulladásos megbetegedéseiért is felelős.

Yan Zhang kínai kutató kollégáival az emberi széklet elemzésekor összefüggést mutatott ki a mintákban talált mikroműanyagok és a gyulladásos bélbetegség között. A mikroműanyagok (MP-k) emberi szervezetbe jutása kikerülhetetlen a különféle élelmiszerekben és ivóvízben található MP-k általános jelenléte miatt. Az, hogy ezek bevitele mekkora kockázatot jelent az emberi egészségre, messze nem tisztázott.

A kínai kutatók most először vizsgálták az IBD, vagyis a bél gyulladásos betegsége és a mikroműanyagok közötti összefüggést a beteg és egészséges emberek székletében található MP-k kapcsán. A kutatások megállapították, hogy az IBD-s betegek székletében lévő MP-koncentráció jelentősen magasabb volt, mint az egészséges embereknél. Összesen 15-féle mikroműanyagot azonosítottak a székletben, a legdominánsabbak a polietilén-tereftalát és a poliamid voltak.