Best WordPress Hosting
 

A zöld tető jó, a kék-zöld tető mégjobb

via greenfo.hu => eredeti post link

Amszterdamban 45.000 négyzetméternyi kék-zöld tető található, amelyek “elnyelik” az esővizet, és lehetővé teszik, hogy az épületek lakói növények öntözésére és WC-öblítésre használják azt, ahelyett, hogy azonnal a csatornarendszert terhelnék vele.

Amszterdamot talán a csatornái miatt látogatod meg, és valóban, ki hibáztathatna ezért? De az igazán érdekes vízi utak nem a lábad alatt – hanem a fejed felett vannak.

Gyönyörű zöld tetők bukkantak fel szerte a világon: speciálisan kiválasztott növények nőnek a biomassza extra súlyának elbírására tervezett szerkezeteken. Amszterdam azonban egy lépéssel tovább ment ennél a kék-zöld tetőkkel, amelyeket kifejezetten az esővíz felfogására terveztek. Az egyik ilyen projekt – az intelligens, innovatív, az éghajlathoz alkalmazkodó tetők reziliens hálózata (Resilio) – több mint 9.000 négyzetmétert fedett le Amszterdam tetőin, köztük 8.000 négyzetmétert szociális lakóparkokon. Városszerte a kék-zöld tetők lefedettsége még ennél is nagyobb, becslések szerint több mint 45.000 négyzetméter.