Best WordPress Hosting
 

Beszakadtak a NER-cégek a tőzsdén, Magyar Péter áll a jelenség mögött?

via 24.hu => eredeti post link

Egyes hazai tőzsdei cégek egyértelműen vagy túlnyomó részben, mások esetleg csak részben vagy áttételesen, közvetve köthetők a Magyarországot 14 éve kormányzó párthoz és annak úgynevezett Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER). Ezért ezek árfolyam alakulása akár politikai üzenetet is hordozhat a kisbefektetői hangulaton keresztül, és fordítva, a politika befolyásolhatja a NER-cégek árfolyamalakulását. Erre jó példa lehet ez az év, Magyar Péter üstökösszerű feltűnése a politikai színpadon az év elején és tavasszal.

A portál szerint érdemes azzal kezdeni a vizsgálódást, hogy megnézzük a két fontos hazai tőzsdeindex, a BUX és a BUMIX alakulását. A BUX index a nagyobb hazai részvénytársaságok áralakulásából képzett mutató, a BUMIX pedig inkább a közepes cégek indexe. Az említett NER-cégek elsősorban a BUMIX-ban szerepelnek, abban sokkal jelentősebb a súlyuk.

Ha ránézzük az indexre, azt látjuk, hogy a BUMIX április elején érte el csúcsát, majd innét nem túl nagy mértékben, de határozottan visszaesett néhány százalékot. Eközben viszont a BUX index tovább emelkedett az utóbbi hetekben is, sőt új és új történelmi csúcsokat döntögetett a napokban.