Best WordPress Hosting
 

Csák János a készülő kulturális törvénytervezetről: „Nem Vidnyánszky Attila fogja megmondani, hogy mit játsszon a debreceni Csokonai színház”

via 24.hu => eredeti post link

„Magyarországon teljes művészeti és kulturális szabadság van, mindenki saját kívánságának megfelelő előadásokat tarthat. Az állam nem kíván semmit korlátozni” – mondta az MTI beszámolója szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a készülő, új kulturális törvénytervezetről az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán.

A miniszter elmondta, hogy az új kulturális törvény tervezetének előkészítése jelenleg is tart, széles körben egyeztetnek róla, a sajtóban kiszivárgó részletek pedig még korábbi változatokból származnak. A központosítástól tartó kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az Aczél György-féle „tűrt, tiltott, támogatott” idők már nagyon régen elmúltak. Az új kulturális törvény öt, már meghaladottá vált törvényt és tizenhat kormányrendeletet fog megszüntetni.

„Minden változás érdekeket sért, de az állam semmit sem akar korlátozni” – jelentette ki, majd arról beszélt, hogy bár a magyar állam a GDP egy százalékát kultúrára költi, ennek eddigi eloszlása „infantilizált”, mert az intézmények csak az államra számítanak, ahelyett, hogy a jegybevételre vagy a mecénásokra építenének. Azt is kiemelte, hogy helyre kell állítani a Budapest-vidék egyensúlyt, a kulturális források ugyanis korábban nyolcvan százalékban budapesti kulturális intézményekhez kerültek. Hasonló arányos elosztást szeretne a különböző művészeti ágak között is. „Hűségesek vagyunk Hamvas Bélához, Klebelsberg Kunóhoz, Babits Mihályhoz” – fogalmazott Csák, hozzátéve, hogy a kulturális tárca új intézmények felállítása helyett a jövőben inkább kiemelkedő produkcióknak, projekteknek fog támogatást nyújtani.