Best WordPress Hosting
 

Csaknem 4 milliárd forintot biztosan fizetett az állam Leisztinger Tamás bányacégéért

via forbes.hu => eredeti post link

A barnaszén- és lignitbányászattal foglalkozó Ormosszén Zrt. nem sokkal az állami kézbe kerülése után 1,5 milliárdos támogatást kapott a magyar kormánytól.

Mi történt? A borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért felelős Ormosszén Zrt.-t 2022 végén vette meg az állam. Az adásvételi szerződést és a vételárat eddig titkolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de az Átlátszó perelt a közérdekű adatokért, és nyert a bíróságon. Az állami cég ezután elküldte az oknyomozó portálnak a megállapodást, amelyből kiderült: közel 4 milliárd, pontosan 3,958 milliárd forintot fizettek az Ormosszénért, amelynek a többségi tulajdonosa a „baloldal vörösbárójaként” emlegetett Leisztinger Tamás volt. A teljes összeg, amelyet az állam az adásvétel során kifizetett, ennél magasabb lehet, mivel a szerződésben szereplő „Vételár4”-et nem lehet megismerni. A dokumentumban ugyanakkor szerepel egy másik, ekkor megszerzett vállalat is, ám az arra vonatkozó információkat kitakarták.

Miért érdekes ez? A barnaszén- és lignitbányászattal foglalkozó Ormosszén Zrt. nem sokkal az állami kézbe kerülése után 1,5 milliárdos támogatást kapott a magyar kormánytól. A 2022-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolójukból kiderült, hogy a nettó árbevétel egy év alatt közel kétszeresére nőtt: a 2021-es 679 millióról 1,24 milliárd forintra. Ennek jelentős része a szén értékesítéséből származott, ami közel 800 millió forintot tett ki. Ez az elmúlt évek legmagasabb bevétele, írja az Átlátszó.