Best WordPress Hosting
 

Hiába lesz hétfőn vége az árstopnak, a kereskedők mégsem emelhetik az árakat

via 24.hu => eredeti post link

Az egy éve (tavaly júliustól) bevezetett és hétfőn (július elsején) megszűnő kötelező árstopok apropóján készített anyagot az RTL Híradó, amiben megkérdezték többek között Raskó György agrárközgazdászt is. Arról érdeklődtek nála, szerinte kilőnek-e az árstoppal jelenleg még érintett termékek árai hétfőtől, amikortól megszűnik az árkorlát.

Raskó György szerint hiába szűnik meg az árstop, a kereskedők mégsem emelhetik az árakat. Mint fogalmazott, abban biztos, hogy a kötelező akciózás megszűnése után sem fog emelkedni az érintett termékek árszintje a következő hónapokban. Indoklásként kifejtette, a magyar fogyasztók vásárlóereje 2022 óta nagyon alacsony. Az élelmiszerek két év alatt mintegy 60 százalékkal drágultak átlagban, amit sem a nyugdíjak, sem a munkajövedelmek emelkedése nem követett le.

Megszólaltatták a Hússzövetség elnökét, Éder Tamást is, aki elmondta, a húsiparban szükség lenne árnövekedésre, de a vásárlóerő ezt akadályozza. Vannak olyan cégek, melyek súlyos veszteséggel voltak kénytelenek zárni a tavalyi évet, mert a megemelkedett költségeiket nem tudták érvényesíteni az átadási áraikban – tette hozzá.