Best WordPress Hosting
 

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta az idei Laposföld-díjat

via greenfo.hu => eredeti post link

A Szkeptikus Társaság idén is kiadta a Föld napján a Laposföld-díjat. Az ironikus “elismerésre” azokat a személyeket vagy szervezeteket lehetett jelölni, akik az elmúlt évben magyar nyelven, széles nagyközönség előtt terjesztettek tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket. A díjat pedig közülük az kapja, aki a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta ezzel a tevékenységével, erodálva a tudomány, a józan ész és a tények társadalmi elfogadottságát.

A nem túl hízelgő “kitüntetést” 2024-ben az áltudományos alapokon nyugvó homeopátiát gyógymódként alkalmazó orvosok köre, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, a jelölés eredeti indoklása szerint azért, mert “orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által “hitelesítve” terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál.”

A díjazott kiválasztásának indoklásában elsődleges szempont volt, hogy tagjai orvosként a betegek bizalmát élvezik, amivel visszaélnek akkor, amikor egy áltudományos “gyógymódot” ajánlanak nekik. Az egyébként többnyire ártalmatlan homeopátia igazi veszélye pedig abban áll, hogy egyes, esetenként súlyosabb betegségek esetén is inkább ezt választják a betegek a módszerben és az azt alkalmazó orvosokban való hit miatt, mint azokat a talán kellemetlen, de bizonyított gyógymódokat, amikkel súlyosabb esetben akár az életük is megmenthető lenne.