Best WordPress Hosting
 

Pozitív meglepetést okozott az eurozóna

via forbes.hu => eredeti post link

A márciusi inflációs adatok a várakozásokhoz képest is jól alakultak, ami az EU gazdaságának további küzdelmei mellett tovább növelheti az Európai Központi Bank kamatvágásának valószínűségét.

Mi történt? A Portfolio cikke alapján március hónapban 2,4 százalék volt az infláció, ami a februári 2,6 százaléknál sokkal jobb, de még a márciusi elemzői várakozásnak számító 2,5 százalékos számnál is jobb. Az éves maginfláció is csökkenő tendenciát mutat, 3,1 százalékról 2,9 százalékra esett vissza. Hónap per hónap viszonylatban az árak 0,8 százalékkal emelkedtek, ami az EKB 0,2 százalékos havi inflációs céljaival nincs összhangban, de az év elején szezonális hatások miatt jellemzően megugrik a hó/hó infláció mértéke. Továbbá az infláció szerkezete is aggasztó lehet, mert az áremelkedést elsősorban a szolgáltatások hajtották.

Mi következik ebből? Az EKB éves inflációs célja 2 százalék, amihez egyre közelebb kerül az eurozóna, így látva a gazdaság gyengélkedését egyre nagyobb az esély egy kamatvágásra a közeljövőben. Az EKB valószínűleg megvárja a májusi béradatok alakulását és várhatóan a júniusi ülésén dönt.