Best WordPress Hosting
 

Tucatnyi településen ismét szavazást kell tartani

via 24.hu => eredeti post link

Jogszabálysértések miatt várhatóan nyolc településen ismétlik meg a szavazást július 7-én: hat településen a polgármester-választást, két településen a roma települési nemzetiségi választást. Emellett nyolc településen már kiírták az időközi választást, mert ezeken a helyeken június 9-én szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: június 9-én választották meg a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, a nemzetiségi önkormányzati képviselőket és az Európai Parlament magyar tagjait. A választásokon felmerülő jogszabálysértésekre hivatkozva több településen is megtámadták a helyi választási bizottságok választási eredményt megállapító döntéseit, és kérték egyes választások megismétlését. A területi választási bizottságok, valamint a Kúria a választások eredményével szemben benyújtott fellebbezésekkel és bírósági felülvizsgálati kérelmekkel kapcsolatban nyolc esetben döntött a szavazás megismétléséről.

Közölték: a polgármester-választást várhatóan hat településen ismétlik meg, Nemesdéden (Somogy vármegye), Ricsén (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Penészleken, Nyírkátán, és Ópályi 2. számú szavazókörében (mindhárom település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van) és Nagytarcsa 4. számú szavazókörében (Pest vármegye). A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választás megismétléséről döntött a területi választási bizottság.