Best WordPress Hosting
 

45 sebességmérőt szerzett be Budapest, még augusztusban elkezdik kihelyezni azokat

via 24.hu => eredeti post link

– Van még egy fontos cél: hosszabb távon nullára, igen nullára szeretném csökkenteni a halálos balesetek számát a városban. Hogy ez nem lehetetlen cél, azt több európai nagyváros példája mutatja. Igen, édesapám halála miatt ebben nekem személyes elkötelezettségem, érzelmeim is vannak (a politikus édesapja közlekedési balesetben vesztette életét, a szerk.). De nem tekintem ezt valamiféle magánügynek, hanem fontos közösségi célnak. Évente mintegy ezer súlyos közlekedési baleset történik Budapesten, szerintem politikától mentes közös ügyünk ennek a számnak érdemi csökkentése – Karácsony Gergely így jelentette be a Facebookon még 2020. áprilisában, hogy drasztikus változásokat szeretne elérni a fővárosi közlekedésben. Az azóta eltelt három évben ezt a célt nem sikerült elérni, ugyanakkor a közelmúltban felpörögtek az események.

2023 tavaszán a Harminckettesek terén egy ittas sofőr csapódott a villamosmegállóba, ahol halálra gázolt egy fiatal nőt. Az esetet követően a főpolgármester azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a rendőrfőkapitánnyal, egyúttal „finomította” korábbi célkitűzését: 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig nullára csökkentené a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten.

Július elsején az Árpád hídon történt újabb tragédia, ahol feltehetően egymással versenyző autók okoztak tragédiát, amiben egy vétlen kerékpáros veszítette életét. Azon túl, hogy Karácsony baromnak nevezte az érintett sofőröket, emlékeztetett, hogy a fővárosi közgyűlés néhány nappal korábban fogadta el Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját. Ebben is vállalták: ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen.