Best WordPress Hosting
 

7 százalék alá megy a kamatokkal minden bank

via 24.hu => eredeti post link

Sorra teszik közzé a bankok a 2024. januárjától érvényes kamatkondícióikat. Mivel az önkéntes kamatplafon a lakossági lakáshitelek esetében 8,5 százalékról 7,3 százalékra csökken, minden pénzintézet hozzányúlt az eddigi kamataihoz. A kamatvágás mértéke jellemzően arányos a kamatplafon csökkenésével, a szórás 0,8 és 1,3 százalék közötti.

A kamatplafon a lakossági lakáshiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) maximumát jelenti, amibe a kamaton kívül minden egyéb költséget is bele kell számítaniuk a bankoknak, így az általában 0,3-0,5 százalékkal magasabb a meghirdetett ügyleti kamatnál. Ebből az következik, hogy januártól jellemzően 7,0 és 7,3 százalék közötti THM-ekkel találkozhatnak majd az igénylők az új a lakáshiteleknél.

Magasabb havi jövedelemátutalás esetén azonban lesznek 7 százalék alatti hitelajánlatok is. A Bank360.hu szakértői szerint össszességében az új kamatplafon az eddiginél is jobban csökkenti a bankok ajánlatai közötti kamatkülönbségeket, amelyek mértéke jellemzően már 1-2 tizedszázalékban mérhető csupán.