Best WordPress Hosting
 

A dolgozók negyedét feketefoglalkoztatáson kapták, de a minisztérium javulást tapasztal

via 24.hu => eredeti post link

Bár a munkavállalók negyedét feketefoglalkoztatáson érték, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint javulnak az adatok. Közleményük szerint az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság szokásos, nyári akcióellenőrzése alapján.

Mint írták, a be nem jelentett foglalkoztatás mértéke is mérséklődött, 26 százalék alá csökkent az arányuk az ellenőrzött munkavállalók esetében. A kormány célja, hogy a jogszerű foglalkoztatás mértéke tovább nőjön idehaza, ami hozzájárul a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság célja a kockázatok értékelésén alapuló célpontkiválasztással, az erőforrások hatékony felhasználása, így elsősorban a súlyos jogsértések feltárása, azaz a jogsértő munkáltatók kiszűrése. A tárca abból vonta le a következtetéseket, hogy az akcióellenőrzés 852 vállalkozás – 2 818 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Igaz arra nem tértek ki, hogy mi volt a vállalkozások kiválasztásának módszertana, illetve arra, hogy mennyire reprezentatív a vizsgálat.