Best WordPress Hosting
 

Csúszik a bevezetése, bár a vevők nagy része visszaváltaná a palackokat

via greenfo.hu => eredeti post link

Bűnbakkeresés és az elhibázott hulladékkoncesszió. Nem indul el 2024. január elsején a kötelező visszaváltási rendszer, mivel Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége akadályozza a betétdíj bevezetését. A volt köztársasági elnök szerint a PET-palackok és aludobozok kötelező visszaváltása csak július elsejétől indul.

Január 1. helyett július 1-től lesz kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon – írja az MTI. A korábbi köztársasági elnök, Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt csúszik a rendszer bevezetése.

A boltok polcain ugyan megjelenhetnek január 1-től az új típusú palackok és dobozok, de az első fél évben a gyártóknak ez csak lehetőség. Egy PET-palack, aludoboz, vagy üveg betétdíja 50 forint lesz. Az automaták – a korábbi szokással ellentétben – csak az ép minőségű csomagolást fogadják el, ezért nem érdemes összetaposni, összegyűrni azokat. A palackokat, dobozokat nem csak a vásárlás helyén, hanem az újonnan felállított több ezer automata bármelyikénél visszaválthatjuk július 1-től. A részletekről itt írtunk korábban >>>.  Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.