Best WordPress Hosting
 

Infláció: árspekulációt, összejátszást is gyanít a GVH

via 24.hu => eredeti post link

Gyanús összejátszás jeleit is észleltük a kiskereskedelemben: országosan rögzíthették egyes üdítőitalok árait, ezért versenyfelügyeleti eljárást indítottunk. Amit még észleltünk, azt leginkább úgy nevezhetjük: árspekuláció.

Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) első embere, aki vizsgálataik alapján ezzel is magyarázta, miért szálltak el az élelmiszerek árai. Rigó Csaba Balázs szerint egyes áruházláncok egy éve magasabb átvételi árakkal, tartósan drága energiával, a forint további gyengülésével számolhattak, ám profitjukat garantálni akarták.

A GVH a piaci verseny tisztasága szempontjából vizsgálta az árspekulációt, amit a legnagyobbak közé tartozó kiskereskedelmi bolthálózatoknál mutattak ki. Szakembereik 2022 őszén jelezték, hogy az élelmiszereknél hatalmas áremelkedés lesz, de mértéke meglepte őket. Hiába számoltak ugyanis a háború, az aszály, a gyenge forint, az uniós pénzek visszatartásának hatásaival, a kiskereskedelmi bolthálózatok üzletpolitikáját nem ismerték.