Best WordPress Hosting
 

Mik azok a rettegett örök vegyi anyagok, és hogy kerülhetjük el őket?

via forbes.hu => eredeti post link

Nehéz elkerülni a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS), amelyeket örök vegyi anyagoknak is neveznek, mert nagyon nehezen bomlanak le. De a szakértők szerint van mód arra, hogy csökkentsük a mesterséges vegyi anyagoknak való kitettséget.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok mesterségesen előállított vegyi anyagok (több mint 4700 vegyi anyag), amelyeket széles körben használnak, a tűzoltóhaboktól a vízlepergető textíliákon át élelmiszerrel érintkező anyagokig és kozmetikumokig. Ezen anyagok közös jellemzője, hogy a szén és a fluor atom közötti kémiai kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb ilyen kötés, ezek a vegyületek nagyon ellenállók, és csak igen nehezen bomlanak le, idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. Súlyos egészségkárosító hatásokkal hozzák őket összefüggésbe, beleértve a meddőséget, a magas vérnyomást és egyes rákos megbetegedéseket is.

Teljesen elkerülni nem tudjuk őket, de azért néhány szokásunkon érdemes változtatni. A Washington Post PFAS-szakértőket kérdezett arról, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az élelmiszerekből származó kitettséget. Íme a tanácsaik.