Best WordPress Hosting
 

Orbán liblingje, az olajban gazdag elnyomó rezsim rendezheti jövőre a COP29 klímacsúcsot

via greenfo.hu => eredeti post link

A nemrég Hegyi-Karabahot lerohanó Azerbajdzsán lesz a jövő évi COP29 klímacsúcs házigazdája, miután a hétvégén elnyerte a kelet-európai országok támogatását is. A döntés egy hónapokig tartó geopolitikai patthelyzetnek vetett véget, és hamar ráirányította a figyelmet Azerbajdzsán olajtermelésére és emberi jogi helyzetére.

Mivel a csúcstalálkozó soros elnöksége jövőre Kelet-Európába kerül, a régió országai a Dubajban zajló COP28 csúcstalálkozón végül megállapodtak abban, hogy támogatják Baku pályázatát – közölték az országcsoport társelnökei. A patthelyzet főként Oroszországnak volt köszönhető, amely megakadályozta, hogy uniós országok adjanak otthont a konferenciának, az egymással ellenségeskedő két szomszéd állam, Örményország és Azerbajdzsán pedig megvétózták egymást.

Az áttörést végül az hozta el, hogy Örményország és Bulgária a hét elején hivatalosan visszavonta a pályázatát, így a 23 országot tömörítő kelet-európai csoport szombati ülésén Azerbajdzsán mellett foglalt állást – mondta Julian Popov bolgár környezetvédelmi miniszter a Politico-nak.