Best WordPress Hosting
 

Halászhajók a tudomány szolgálatában

A vizeinket szabályozó halászati szabályozást távoli irodákban dolgozhatják ki, de a tudás, amelyre támaszkodnak, a tengeren kezdődik, a tudományos megfigyelőkkel. Ők alkotják az uniós halászati adatgyűjtés gerincét. Máltán azt vizsgálják kutatók, milyen állapotban van a tenger, és mit kell tenni a fenntartható halászatért.

Egy hagyományos máltai halászhajó fedélzetén három különleges vendég tartózkodik: Kelly, Luca és Frank, mindannyian az Aquatic Resources Malta, azaz ARM munkatársai. A máltai halászati és akvakultúraügyi hivatal e kutatási egységének fontos feladata, hogy pontos adatokat szolgáltasson a politikai döntéshozóknak a tenger egészségéről.

Luca Pisani, az Aquatic Resources Malta tengerbiológusa:

Turisták, haza! A tömegturizmus elűzi a helyieket az otthonaikból

Barcelona kitiltja az AirBnb-t, máshol a strandolókat zaklatják: Spanyolország háborút indított a turisták ellen. Egyre több eszközzel próbálják meg visszaszorítani a turizmust, miközben az országnak szüksége van a vakációzók pénzére.

Alig indult be a nyári szezon, sok Spanyolországba látogató turista érezheti azt, hogy nem szívesen látott vendég. Néhány napja jelent meg egy felvétel arról, hogy helyiek megakadályozták, hogy a nyaralók bejussanak Mallorca egyik legnépszerűbb strandjára. A turisták és influenszerek körében is népszerű Caló des Morónál a tiltakozók azt kiabálták, hogy „Turisták, haza!”. Mások transzparenseket tartottak a magasba: „Vigyázzatok a helyiekkel, dühösek vagyunk!”.  Azoknak, akik már a strandon voltak, össze kellett pakolniuk a cuccaikat, és távozniuk kellett a tüntető helyiek tapsa közepette.

Mallorca fővárosában a Kevesebb turizmus – több élet elnevezésű csoport osztogatott szórólapokat „Nem vagytok szívesen látva” felirattal. „A tömegturizmus elűzi a helyieket az otthonaikból, pazarolja a szükséges erőforrásokat, felszámolja a jószomszédiság kultúráját, megöli a helyi kereskedelmet, növeli az árakat, csak bizonytalan munkát teremt, és tönkreteszi az örökséget. Mi nem vagyunk a ti vidámparkotok!” – hirdetik.

Kijelölték az olimpiai kardcsapatot, lemondott a vezetőedző, akinek a testvére kimaradt

Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfi kardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be. A Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan – számolt be róla a hunfencing.hu oldal kedd este.

A szövetségi kapitány a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel konzultálva tette meg javaslatát a férfi kard-, a női kard- és a férfi párbajtőrcsapat tagjaira vonatkozóan.

Boczkó Gábor előterjesztése alapján férfi kardban Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is vív, Rabb Krisztián pedig csapatban juthat szerephez.

Halálos baleset történt az Orbán család bányájában

Halálos baleset történt hétfőn Vámosszabadiban a helyi kavicsbányában, ennek tényét a mentőszolgálat is megerősítette az RTL Híradó információi szerint. A csatorna kiemelte, hogy a Murobán Bányászati Kft. kavicsbányája Orbán Viktor unokatestvérének, Orbán Dávidnak a tulajdonában van. A miniszterelnök unokaöccse 2021-ben vásárolta meg a bányát egy társával.

A rendőrség a történtekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a bánya területén egy gyalogosan közlekedő személyt ütött el egy tolatva közlekedő homokrakodó gép. A sérült személyen nem tudtak segíteni, a helyszínen meghalt.