Best WordPress Hosting
 

A teljesítménykényszer okai

via 24.hu => eredeti post link

Teljesítménykényszerről akkor beszélünk, amikor valamilyen tényezők vagy tényezők kombinációja megemeli a jó teljesítmény érzékelt fontosságát – az emberben ilyenkor fokozott bizonyítási és megfelelési vágy dolgozik. A teljesítménykényszerhez gyakran kapcsolnak más vonásokat és jelenségeket, így a maximalizmust, amely ugyan bizonyos kihívások, például munkahelyi feladatok során hasznos lehet, hosszú távon azonban semmiképp sem előnyös. Amennyiben a teljesítménykényszer állapota tartósabb ideig fennáll, az komoly hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre – különösen, ha az érintett nem kap megfelelő visszajelzéseket környezetétől.

A teljesítménykényszer kétélű kard, egyszerre jár pozitív és negatív hatásokkal. Egyrészt növelheti a motivációt, segíthet elkötelezettebbé, fókuszáltabbá válni az adott kihívással kapcsolatban, ami valóban támogathatja a feladat hatékony elvégzését.

Másrészt az ilyen típusú nyomás az életünkben jelen lévő számos egyéb tényezőhöz hasonlóan stresszt vált ki szervezetünkben, ami magasabb pulzusszámhoz, megnövekedett adrenalinszinthez, illetve más testi változásokhoz vezet. Ezek a reakciók könnyen megterhelhetik egészségünket, sőt, az érzelmeinkre, figyelmünkre és a memóriánkra is kihathatnak, ezáltal akadályozva, hogy a teljesítménykényszeres ember valóban jó teljesítményt nyújtson.