Best WordPress Hosting
 

Eldőlt az ukrajnai légi háború egyik legfontosabb kérdése

via g7.hu => eredeti post link

Amikor december 29-én az orosz légierő több mint száz rakétával és kamikaze drónnal támadta Ukrajnát, az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy ilyen mennyiségben ez csak egy egyszeri alkalom volt-e vagy egy intenzív támadássorozat kezdete. Mivel ma éjszaka-reggel hasonló nagyságú támadás érte Kijevet és Harkivot, a kérdés minden bizonnyal eldőlt: az oroszok elkezdték intenzíven felhasználni az utóbbi nagyjából fél évben felhalmozott rakétaállományukat.

Igaz, ha valaki nagyon akar, mindkét eset mögött találhat egyedi motivációt. A december 29-i támadás előtt három nappal az ukrán légierő megsemmisítette a krími Feodoszija kikötőjében álló Novocserkasszk partra szállító hajót, a támadásban valószínűleg több tucat orosz tengerész halt és sebesült meg. A hasonló veszteségekre az oroszok nagyon gyakran ukrán városok elleni tüzérségi és rakétatámadásokkal válaszolnak, így a december 29-i akciót lehetett akár ennek a számlájára is írni.

Akkor a hivatalos ukrán közlés szerint az oroszok mintegy 110 nagy hatótávolságú, jórészt légi indítású rakétát lőttek ki, 27 Sahíd (orosz verzió szerint Gerán) kamikaze drón mellett. Az ukránok szerint 87 rakétát és 27 drónt lőttek le, de így is találat ért egyebek mellett iskolát, óvodát, bevásárlóközpontot és lakásokat is.