Best WordPress Hosting
 

Ezekre a kérdésekre kellett válaszolniuk azoknak az esküdteknek, akik eldönthetik, bűnös-e Trump

via 24.hu => eredeti post link

Több száz New York-inak tettek fel egyenként 42 kérdést, hogy eldöntsék: részt vehetnek-e esküdtként a Donald Trump exelnök ellen folyó büntetőperben. Hasonló per egyébként még soha nem zajlott volt amerikai elnök ellen.

A republikánusok várható elnökjelöltje állítólag többször is elszundikált a vádlottak padján egy kis időre, amikor a véletlenszerűen kijelölt, postai úton meghallgatásra szólított ötszáz New York-i polgár közül kiválasztották az esküdtszék tagjait. Ahhoz ugyanis, hogy a per „lényegi” része elkezdődjön – bemutassák a bizonyítékokat, meghallgassák a tanúvallomásokat –, először ki kell választani a 12 esküdtszéki tagot, valamint a hat póttagot, akik kizárólag a tárgyalásokon hallottak és látottak alapján – részrehajlás és befolyásoltság nélkül – eldöntik, Trump bűnös-e.

Az első napon 96 – angolul beszélő, amerikai állampolgárságú, büntetlen előéletű 18 év feletti – New York-i jelent meg a bíróságon, de csakhamar a társaság fele haza is mehetett, mert felemelték a kezüket arra az első kérdésre, miszerint ki érzi azt, hogy képtelen elfogulatlanul és fair módon viszonyulni a vádlotthoz. A tervek szerint a további kijelölt napokon is mintegy száz-száz New York-inak kell megjelennie Juan Merchan bíró, Alvin Bragg ügyész és Trump védői előtt, hogy végül kiválasszák közülük azt a 12 embert, aki dönthet Trump bűnösségéről.