Best WordPress Hosting
 

Gyerekvállalás Magyarországon – évtizedes gödörben lehetünk

via forbes.hu => eredeti post link

A romló demográfiai trend egyik fontos tényezője, hogy a szülőképes korú nők száma csökken, ezért minden más tényező változatlansága mellett törvényszerű a mérséklődés a születésszámban. Ezt ellensúlyozhatná a gyerekvállalási kedv emelkedése, csakhogy nem ellensúlyozza.

Mi történt? Az előzetes adatok szerint 2024 márciusában 6413 gyermek született, és 10 524 fő halt meg. 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9%-kal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Forbes.hu-nak is eljuttatott adataiból. Bár a szezonálisan igazított adatok alapján márciusban kicsivel több gyerek született, mint februárban, a romló trend nem tört meg. Az első negyedévben 19 289 gyermek jött világra, 9,3%-kal, 1978-cal kevesebb a 2023. január–márciusinál. 2024 szökőév, ezért egy nappal hosszabb időszak népmozgalmi eseményeit kell figyelembe venni. A szökőnaphatástól tisztított születésszám 10%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. Ezen belül januárban 12, februárban 8,7, márciusban 10%-kal kevesebb volt az élveszületések száma, mint 2023 azonos hónapjaiban

Kontextus. A Portfolio az adatokat kommentálva kiemelte: a gyerekvállalási kedv mérésére a legjobb (bár értelemszerűen késleltetett) mutató a teljes termékenységi arányszám, ami a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán a friss születési adatok alapján. A KSH mostantól havi bontásban is közzéteszi a mutatót. A márciusi adat 2020 óta a legkisebb, a trend pedig itt is csökkenő. A 2020 előtti éves átlagos arányszámok alapján valószínű, hogy a márciusi adat akár tízéves mélypontot is jelenthet.