Best WordPress Hosting
 

Így lepték el Floridát a burmai pitonok

via greenfo.hu => eredeti post link

Már megint a globalizáció. Az 1990-es években hirtelen divatba jöttek az USA-ban a burmai pitonok és néhány év alatt közel százezer ilyen hüllőt adtak el az USA Florida államában. A kígyók közül azonban sok megszökött, s a pitonok paradicsomi állapotokat találtak a Florida déli részén lévő Everglades természetvédelmi területen.

Korlátlan mennyiségű táplálék – például egerek, madarak, mókusok, sőt még kisebb alligátorok is – fogadta őket, miközben nem voltak természetes ellenségeik. Az akár hatméteresre is megnövő kígyók oly mértékben elszaporodtak, hogy veszélybe sodorták az Everglades természeti egyensúlyát, így a hatóságok „fejpénzt” tűztek ki a hüllőkre.

A vadászok 13-18 dolláros órabérrel dolgoznak, s ha elejtenek egy pitont, akkor a kisebbekért 50 dollárt, a négy lábnál (1,2 méter) hosszabbakért pedig lábanként még 25 dollárt kapnak. Eddig mintegy nyolcezer pitont fogtak el és pusztítottak el, de sietniük kell: helyi források szerint a bundás állatok – egyebek mellett a nyulak és az oposszumok – már szinte teljesen eltűntek.