Best WordPress Hosting
 

Uniós támogatással újulnak meg Budapest védett területei

via greenfo.hu => eredeti post link

A Főváros közel másfél milliárd forintot nyert az EU LIFE pályázatán természetvédelmi rehabilitációra, így  többek közt a Mocsáros-dűlő és a Tétényi-fennsík természetközeli helyreállítására! Közel 4 éve – a Bizottsággal folytatott konzultációk nyomán – a Jávor Benedek vezette Budapest Főváros Brüsszeli Képviselete működött közre a pályázaton való indulásban. Azóta kitartó munka folyt, aminek most meg is lett az eredménye.

Kitűztünk egy nagyon vakmerő célt, amelyet európai nagyváros még sosem tudott abszolválni. 3 évvel ezelőtt indultunk először az Európai Unió LIFE pályázatán abban a Biológiai sokféleség kategóriában, ahol rendszerint nagy Nemzeti Parkok, Bioszféra rezervátumok érnek el sikereket. Ehhez a biztatást a brüsszeli irodánktól kaptunk, mert ők azt érzékelték, változnak a szelek a LIFE-ban, a városi biodiverzitás kérdése kezd összekapcsolódni a klímakérdéssel, az EU-ban is érzékelik, hogy a nagyvárosokban és a környékén vannak a legveszélyeztetettebb, ma még menthető élőhelyek, ezért nem alap nélküli támogatásért folyamodni a budapesti természetmegőrzés és élőhelyrehabilitáció érdekében ehhez a forráshoz sem.

Budapest rendkívül sok természeti értékkel büszkélkedhet és rendkívül nagy a sokféleség az élőhelyek minőségében is. Hegyvidéki erdő, láprét, szikes rét, homoki gyep, sziklagyep, nádas, úszóláp, galériaerdő mind-mind előfordul ebben a mozaikos tájban, de egyben ezek az élőhelyek vannak a legnagyobb veszélyben is az emberi tevékenységek (építkezések, szennyezések, emberi túlhasználat) miatt.