Best WordPress Hosting
 

A választásokat bukó Morawiecki kapott kormányalakítási megbízást

via 24.hu => eredeti post link

Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással hétfőn Andrzej Duda lengyel államfő – írja az MTI varsói tudósítója. Ez annak ellenére történt így, hogy Morawiecki októberben gyakorlatilag elvesztette a választásokat, mivel nem sikerült a parlament alsóházában a kormányzáshoz szükséges többséget szereznie.

A leköszönő miniszterelnök az alkotmánnyal összhangban és elvárható módon benyújtotta ugyan a lemondását. Duda elnök azonban órákon belül újra miniszterelnök-jelöltnek nevezte ki, amivel kihívta maga az új parlamentben erős többséggel rendelkező Európa-párti ellenzék haragját. Az államfőt az AP szerint a parlamentben többséget szerző nyugatbarát ellenzékiek azzal vádolták, hogy a választók akarata ellenére cselekedett, amikor Morawieckinek további négy hétre meghosszabbította a hatalmát.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kormányát. A választáson a PiS ugyan 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de ez nem elég az önálló többséghez, és józan számítás szerint a koalítciós kormányzás sem valószínű.