Best WordPress Hosting
 

Ártalomcsökkentés a valóságban – mit mond a szakértő?

via 24.hu => eredeti post link

„Legalább két generációnyi dohányzó él velünk Magyarországon, körülbelül egymillió ember, aki nem tud leszokni a dohányzásról, vagy nem akarja azt abbahagyni. Ma már nem érvényes rájuk az, amit az egyetemen tanultunk, hogy a dohányosnak mondd azt, hogy szokjon le, vagy nem foglalkozol vele” – mondja dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Szerinte el kell fogadnunk, hogy az embereknek vannak rossz szokásai, és ha ezekkel nem tudnak felhagyni, akkor a rendelkezésre álló tudásbázisból kiindulva kell számukra kevésbé ártalmas lehetőségeket felmutatni.

A dohányipari termékek közül az ártalomcsökkentett alternatívák, tehát a hevítéses technológia, a nikotinpárna és az e-cigaretta pont ilyesmire képes. Japánban, ahol 10 év alatt a dohányzók több mint 20 százaléka tért át ezekre a kevésbé ártalmas technológiákra, öregedő népesség mellett is csökkenni kezdett az akut tüdőmegbetegedések, valamint az ezek okozta halálesetek száma a kardiológus szerint, miközben a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint az infarktusok számában is javulás állt be.

Hasonló eredmények vannak Svédországban is: a nagyon tudatos, ártalomcsökkentett megoldásokat előnyben részesítő stratégiát követő északi állam másfél évtized alatt elérte, hogy a felnőttek kevesebb mint 5 százaléka használ hagyományos, éghető dohánytermékeket. Svédországban az uniós átlag felét se éri el a tüdőrákra visszavezethető halálozás, az összes rákos megbetegedés okozta halálesetek száma is 38 százalékkal kevesebb. Érthető módon a daganatos megbetegedésből is 41 százalékkal kevesebb van, mint Európa más országaiban.1