Best WordPress Hosting
 

Beteljesülhet a jóslat: a Nílus vízéért indulhat háború

via 24.hu => eredeti post link

Kevés olyan folyó akad bolygónkon, amely akkora szerepet játszott volna történelmünkben, mint az Egyiptomi Birodalom alapja, a Nílus. Az ókori államtól ugyan több ezer év és kilométer választ el minket, ám az ősi civilizáció hatásai ma is jól érezhetőek a kultúrában, a tudományokban és sok más területeken. Ily módon a Nílus a mi életünkre is nagyban hatott.

Egyiptom és a térség más országai számára a kezdetektől kiemelt jelentősége volt a folyónak, nem csoda, hogy ellenőrzése kulcsfontosságú volt a régió mindenkori lakói számára. Stratégiai szempontból az úgynevezett katarakták különösen értékesnek számítottak, ezek a természetes szűkületek, zuhatagok a Nílus középső szakaszánál találhatóak, és kisebb ágakra választják a folyót, megnehezítve vagy egyenesen ellehetetlenítve a hajózást.

A katarakták határt képeztek, megszerzésükkel ellenőrizni lehetett a folyóhoz való hozzáférést és a kereskedelmet is. Hogy mennyire meghatározóak voltak, azt jól szemlélteti, hogy Egyiptom és a modern Észak-Szudán területén fekvő Kusita Királyság között többször is a zúgókért indult fegyveres küzdelem.