Best WordPress Hosting
 

Kína és Oroszország hasznos hülyéje vagy a globális dél békehozója a brazil elnök?

via 24.hu => eredeti post link

Tavaly ősszel a Nyugat nagy megkönnyebbüléssel fogadta Luiz Ináció Lula da Silva visszatérését a brazil elnöki székbe. Joe Biden a világ vezetői közül elsőként gratulált a sikeréhez, hangsúlyozva a választások tisztaságát. Ezzel félreérthetetlenül a korábban puccsal kacérkodó, populista Jair Bolsonarónak üzent, hasonlóan az amerikai külügyminiszterhez, aki a demokrácia megerősítéseként értékelte a „trópusi Trump” elzavarását.

A jelenlegi amerikai és brazil elnök hatalomig vezető útja közt látványos a párhuzam: mindketten hivatalban lévő, populista jelöltet utasítottak maguk mögé, országuk visszatérését ígérték a nemzetközi porondra („Amerika visszatért”; „Brazília visszatért”), ráadásul a győzelmük után nagyon hasonló zavargásokat rendezett az ellenséges tábor. És egyikük sem a semmiből érkezett: Biden alelnök volt korábban, Lula pedig elnök.

A Lula-kormányzat azonban nem a demokrácia-autokrácia tengelyen szervezte meg a külpolitikáját, ami elég volt ahhoz, hogy a Fehér Ház már fél év után azzal vádolja a brazil államfőt: az orosz és a kínai propagandát mondja fel.