Best WordPress Hosting
 

Tompa Andrea: Ideális esetben nem kéne tudnunk, hogy kik egy kiadó tulajdonosai. Mi nem élünk ideális országban

via 24.hu => eredeti post link

Kedden nyilvánnoságra hozták, hogy a kormányközeli, a miniszterelnök politikai tanácsadója által vezetett Mathias Corvinus Collegium lett a Libri többségi tulajdonosa, amely bolthálózatával és kiadói csoportjával a magyar könyvpiac domináns szereplője. Az MCC már két éve bevásárolta magát a cégcsoportba, de eddig kisebbségi tulajdonos volt, most azonban több mint 98 százalékos tulajdonrészt szerzett. Az elmúlt években volt fluktuáció, és akadtak olyan nevek, akik átmentek újan alapított kiadókhoz, de bőven maradtak a Libri Csoport kiadóinál olyan népszerű szerzők is, akik meglehetősen kritikusan viszonyulnak a kormányhoz és a NER-hez.

Egyik közülük Tompa Andrea, akinek a kiadói csoporthoz tartozó Jelenkor gondozza a könyveit, legutóbbi regénye, a Sokszor nem halunk meg nemrég jelent meg. Tompa a Facebookon osztotta meg újságírói kérdésre adott válaszát:

Ideális esetben nem kéne tudnunk, hogy kik egy kiadó tulajdonosai. Mi nem élünk ideális országban. Kiadómnál eddig is Sárközy Bencével és a kiadóvezető-szerkesztőmmel, Nagy Boglárkával voltam kapcsolatban. Úgy tűnik, az ő feladatkörükben nincs változás, ugyanazt és ugyanúgy fogják továbbra is csinálni. Személyük és eddigi munkájuk nekem garancia arra, hogy ugyanúgy tesszük és tehetjük mindannyian tovább a dolgunkat. A Jelenkor kiadó működése, a gondoskodás a kéziratokról és utóéletükről olyan minőség, amihez ragaszkodom. Ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor nyilván nekem is meg kell fontolnom, hogy hol van jó helyen egy kéziratom