Best WordPress Hosting
 

Tusványosi after a román külügyben: „rendkívül barátságos” beszélgetésen járt a magyar nagykövet Orbán beszéde után

via forbes.hu => eredeti post link

A magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba, jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy mai sajtótájékoztatón. Szijjártó szerint „minden bizonnyal rendkívül barátságos beszélgetés” volt.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán arról beszélt: minden évben okoz némi fejtörést, miről is kellene beszélnie, most pedig a román külügy „segítségére sietett” és küldött egy demarsot, amiben megírták neki, miről nem szabad beszélnie, és miről szabad, és hogyan.

Orbán szerint azt tanácsolták, hogy ne beszéljen arról, ami román érzékenységet sérthet: például nemzeti szimbólumokról. „Szerintem ebben megállapodhatunk, erről nem beszélek, de üdvözlöm a magyar és székely zászlóval érkező barátainkat” – reagált erre a kormányfő. Emellett azt is kérték, ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási egységekről – Orbán Viktor szerint itt Székelyföldre és Erdélyre gondolhatnak, de mint mondta, mi ezeket „sosem tekintettük román területi egységnek”.