Best WordPress Hosting
 

Visszakapcsolják a szivárgás miatt állított szlovéniai atomerőművet

via greenfo.hu => eredeti post link

Véget értek a javítások a szlovén Krskói Atomerűben (NEK), így több mint egy hónappal a szivárgások miatti leállítás után, a hét végéig visszakapcsolják a hálózatra.

A javítások befejeződtek, és a reaktortartály, valamint a primer rendszer is üzemképes. A héten még várják, hogy a hatóságok rábólintsanak a visszakapcsolásra. A NEK október elején döntött úgy, hogy leállítja az erőművet, amikor szivárgást észleltek a védőépületen belüli primer körben. Később kiderült, hogy egy tűszúrásnyi lyuk volt egy cső hegesztésén, alig egy méterre a reaktortartály bemenetétől. Az üzemeltető a csővezetékszakaszt és egy másik rendszer vezetékrendszerét is teljes egészében kicserélte, továbbá dolgoznak azon, hogy kiderítsék a meghibásodás közvetlen okát.

A Westinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomott vizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe. Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Az erőmű évente 6000 gigawattóra (GWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény kb. negyedét, a horváténak pedig ötödét fedezi. A NEK működését eredetileg 40 évre tervezték, de idén tavasszal környezetvédelmi engedélyt kapott arra, hogy élettartamát további 20 évvel, 2043-ig meghosszabbíthassák.