Best WordPress Hosting
 

A hét eseménye meg sem történt, mégis éves mélypontjára lökte a forintot

via forbes.hu => eredeti post link

A hét legfontosabb eseménye gyakorlatilag meg sem történt – de mégis alapvetően befolyásolta a pénztárcánkat. Kiszivárgott, a kormány a változó kamatozású hitelek referenciamutatóját lecserélné. Közben nőtt a fizetésünk értéke is, de az infláció még okozhat gondokat. Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

Ahogy korábban írtuk: egyáltalán nem biztos, hogy a kormány ezzel elérné azt a célt, hogy az olcsóbb hitelekkel élénkítse a gazdaságot, az intézkedés akár a visszájára is elsülhet. Már ha egyáltalán ez a valódi cél.

A kormány ugyanis leváltaná a BUBOR-t, mint referenciakamatot a változó kamatozású hitelek esetében. Helyette a diszkont kincstárjegy (DKJ) hozamot tennék meg az új irányadó kamatnak. Jelenleg a DKJ-hozam az alacsonyabb. Azonban a BUBOR nem tűnne el teljesen, a tervek szerint a BUBOR-DKJ párosból egy húsz százalékos toleranciasáv mellett mindig azt kellene alkalmazni referenciakamatként, amelyik aktuálisan alacsonyabb.