Best WordPress Hosting
 

Emelkedett az Oroszországban átszakadt gát miatt elárasztott házak száma

via 24.hu => eredeti post link

Tízezer fölé emelkedett az Urál-hegységben található orosz településeken elárasztott házak száma vasárnap estére – közölték az orosz hatóságok. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb áradása az Urál-hegység orosz területein, Szibériában és a szomszédos Kazahsztánban is komoly károkat okozott.

Az Urál-hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál-folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett és átszakított egy töltést. Az Orszknál épített gát legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, de az Urál-folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt 9,6 méteresre duzzadt fel.

Az Orenburgi terület második legnagyobb települését, a 230 ezer lakosú Orszkot pénteken öntötte el a víz. Az áradás sújtotta térségekből vasárnap estig több mint 6100 embert kellett evakuálni, köztük csaknem 1500 gyereket. A helyi önkormányzat szerint Orszk negyven iskolájából tizenöt található az árterületen. A városvezetés közölte, hogy tizenöt oktatási intézmény területén szükségszállásokat rendeznek be. Nagyjából ezer embert már el is helyeztek ilyen létesítményekben.