Best WordPress Hosting
 

Ennyi lesz a pluszforrás a kórházi adósságok rendezésére

via forbes.hu => eredeti post link

Már márciusban 110 milliárd forintnál járt a kórházak eladósodottságának mértéke, a kormány a szerda éjjel megjelent új rendelet szerint fele ennyi pluszforrást biztosít a rendezésre.

Mi történt? A Belügyminisztérium közleménye és a szerda éjjel megjelent új kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány a kórházak adósságrendezésére. Szerintük az egészégügyi kiadások megemelkedésének oka az orosz-ukrán háború és „az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gazdasági válság”. Az elfogadott javaslat szerint a működési támogatást a járó-és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok kapják.

Mi most a helyzet? Március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt, ami már az ellátást veszélyezteti. És míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.