Best WordPress Hosting
 

Erkölcsi dilemma: betiltandó az állatok sport- és szórakoztatás célú alkalmazása?

via greenfo.hu => eredeti post link

A kutyafuttatástól a bikaviadalokig és a cirkuszi bemutatókig – az állatokat a történelem során a sportban és a szórakoztatásban is használták. A használatuk visszaszorítására vagy akár betiltására irányuló kritikus hangok azonban egyre hangosabbak.

Az emberiség évezredek óta használja az állatokat a különféle sportágakban, de az állatok gyakran fontos szereplői a szórakoztatóiparnak is. Egyre többen vannak azonban, akik megkérdőjelezik ennek létjogosultságát és nem csak a véres bikaviadalok betiltását követelik, hanem azt is, hogy tiltsák be az állatoknak szenvedést okozó sportágakat, illetve szórakoztató showműsorokat is. Az állatvédő aktivisták egyik célpontja a minden évben megrendezett lovasverseny, a Melbourne Kupa, amelyen minden évben legalább egy ló súlyosan megsérül vagy elpusztul. A szakértők szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a nagy tét miatt az állatokat különféle teljesítmény javító szerekkel tömik, s nem ritka a bántalmazás sem.

“Ausztráliában minden évben megrendezik a nagy lóversenyt, a Melbourne-kupát. Ez pedig egyre vitatottabb, mert szinte minden évben láthatjuk, hogy a lovak elesnek, eltörik a lábukat és meghalnak ezen a versenyen” – mondta a Deutsche Wellenek Heather Browning, filozófia oktató. az Egyesült Királyság Southamptoni Egyetemén, aki az állatjólétre, az etikára és a tudatosságra összpontosít.