Best WordPress Hosting
 

Ezt tegye, ha teknőst talál a kertjében

via 24.hu => eredeti post link

Többfelé is találkozhatunk vándorló teknősökkel a májustól júliusig tartó tojásrakási időszakban – számol be róla a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet arra kér mindenkit, ha úton áthaladó teknőst lát, álljon meg, és segítse át az úttest túloldalára.

A mocsári teknős (Emys orbicularis) hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, amely országszerte megtalálható tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken. Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében számíthatunk rájuk, azonban a tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is találkozhatunk velük.

Ennek oka, hogy bár a teknősök életük nagy részét a vízben vagy annak közelében töltik, a nőstények fészkeiket a szárazföldön, laza talajú, vízelöntéstől védett, magasabban fekvő területekre rakják. Ilyenkor az élő- és a szaporodóhelyek között közlekedő teknősök gyakran kényszerülnek arra, hogy átkeljenek a vonulási útvonalukat kettészelő, az élőhelyeket feldaraboló betonozott és földutakon, ahol az azokon közlekedő autók, kerékpárok, mezőgazdasági járművek sok esetben végzetesek lehetnek számukra.