Best WordPress Hosting
 

Ismét bebukott Paks1

via greenfo.hu => eredeti post link

Március 25-én délelőtt felborult a normál termelési menet a Paksi Atomerőműben: a frissen nagyjavításon és karbantartáson is átesett 1-es blokk minden előzetes jel nélkül leállt. A hiba okát nem közölték, az erőmű névleges teljesítménye felét sem tudta produkálni.

Miután tavaly november közepe és december vége között a Paksi Atomerőmű egyes blokkja (Paks 1.) túljutott a menetrend szerinti tankoláson és nagyjavításon, elvileg az a kellemes, mintegy 18 hónapig tartó időszak várt rá, amikor zsinórban csak termel, termel, amennyi csak belefér. A gyakorlatban azonban ez nagyon nem így alakult. A Paks 1. blokk – amelynek idén az egymás után egyenként legalább négy–hat hétre leállításra rendelt három további blokk termeléskiesésének tompítása a legfőbb feladata (azaz a hibamentes üzemelés, hogy a tankolásra és karbantartásra leálló Paks 2., 3. és 4. leálló blokk helyett is „a hátán cipelje” a paksi áramtermelést) – hétfő délelőtt leállt. Az automatikus védelmi jelzést követően az erőmű elvesztette a negyedét.

Ahogy a lenti képen látható, a kék vonal (ez a paksi termelés színe a Mavir oldalán) március 25-én, hétfő reggel 8 óra után egy kisebbet (–100 MW), majd 11 órakor egy nagyobbat (–500 MW) bukott. Az elvileg 2000 MW-tal termelő magyar atomerőmű így alig 900 MW teljesítmény hálózatra adására volt képes, mivel február 8. óta a Paks 4. blokk javítás alatt áll. A kisebb botlásról kiderült, hogy a Paks 2. blokk egyik tápszivattyúja romlott el – ezt aznap ki is javították. A Paks 1. hétfő délelőtti, azonnali elvesztését azonban az MVM Paks mostanáig egyáltalán nem magyarázta meg. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) is csak szűkszavú magyarázattal szolgált, de abból, hogy „a szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán”, az legalább tudható, hogy nem tudják az okát.