Best WordPress Hosting
 

Lázár János elérte, hogy későbbre tolódjon a HÉV korszerűsítése

via 24.hu => eredeti post link

A bérlet-alku részeként az építési és a közlekedési miniszter elérte, hogy az állami HÉV-járműváltás helyet cseréljen fővárosi közlekedési projektekkel az uniós listán, így most ez utóbbiakat szorítja a 2026-os határidő, írja a Népszava.

A lap cikke szerint az uniós források csereberéje a Lázár János közlekedési miniszter számára különösen fontos volt, mivel a HÉV járműcsere programot mindenképpen uniós forrásból valósítanák meg, és eredetileg a helyreállítási alapot (RRF) használták volna erre. Az RRF Brüsszel által már elfogadott tervében eredetileg 289 milliárd forint értékben, száz százalékos támogatású projektként szerepelt az 56 kilométer hosszú budapesti és környéki HÉV vasútvonal korszerűsítése és kapacitásbővítése. A fenntartható zöld közlekedésre megítélt források több mint felét költötte volna erre az Orbán-kormány.

A kormány EU-vívott harcai miatt azonban csak lassan nyílnak meg az uniós pénzcsapok. 2024-ben 920 millió eurót kaphat Magyarország a helyreállítási alapból két részletben az uniós hitellel immáron 10,4 milliárd eurós keretből.