Best WordPress Hosting
 

Mindenkin múlik, hogy biztonságos legyen az élet az anafilaxiás allergiások számára

via 24.hu => eredeti post link

Papp Gábor szigetvári gyermektüdőgyógyász allergológiai szakrendelésére az utóbbi években egyre több súlyos ételallergiás érkezett. Nemcsak az érintett gyerekek számának növekedése volt feltűnő az orvosnak, hanem a szülők ijedtsége is: hogyan engedjék gyerekeiket közösségbe, ha anafilaxiás reakciót vált ki az, ha csak érintkeznek az allergénnel.

Ha a társadalom nem figyel oda a súlyos ételallergiás gyerekre, akkor egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak közösségbe menni. Ezt ismerte fel a szigetvári orvos, aki nemcsak pedagógusoknak, hanem bárki számára egy könnyen elsajátítható oktatóanyagot állított össze. Alapelve az, hogy a súlyos allergiás reakció – vagyis az anafilaxia – csak akkor védhető ki, ha időben felismerik, és könnyebb azt megelőzni, mint kezelni. A prevenció is csak akkor lehet eredményes, ha tisztában vagyunk az ételallergia alap­jaival – mondja Papp Gábor, aki egy online oktatóprogramot hozott létre AKI (Allergia Képzett Iskola)  néven, amelynek segítségével akár harminc perc alatt bárki megismerheti a legfontosabb információkat a súlyos allergiával kapcsolatban.

Az allergia sok, széles körben ismert tünetet okozhat: bőrpír, kiütés, viszketés, duzzanat. Van azonban egy olyan típus, amely kevésbé ismert, mégis életveszélyes reakcióra is képes: ez az anafilaxiás allergia.