Best WordPress Hosting
 

Németország megtalálta az infrastruktúra fejlesztés útját?

via greenfo.hu => eredeti post link

Hosszú kutatás után a német kormány a jelek szerint megtalálta azt a módszert, amellyel képes lehet finanszírozni az égetően sürgető infrastrukturális nagyberuházásokat. Berlin ugyanis még 2011-ben – a 2008-as gazdasági világválság hatására – elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amely féket tett az államadósság növekedésére, s ez mostanra nagyjából ellehetetlenítette a nagyszabású állami infrastrukturális beruházások megindítását.

A Covid-19 pandémiára, majd az Ukrajna elleni orosz invázióra hivatkozva a kormánykoalíciónak ugyan sikerült átmenetileg felfüggesztenie a korlátozásokat, ám az alkotmány megváltoztatásához kétharmados többségre lenne szüksége az Olaf Scholz vezette koalíciónak, az ellenzék azonban mereven elzárkózik az együttműködéstől.

Az új módszert az egyik legfontosabb fejlesztési területen vetik be, az országos hidrogén-csőhálózat 2055-ig tartó programját kívánják finanszírozni vele. A hidrogén alapvetően fontos az energiaátmenet szempontjából, a gáz kiterjedt használata nélkül nem lehet elérni a CO2-kibocsátás jelentős csökkentését. Az egyelőre csak a parlament felsőházában, a Bundesratban elfogadott program értelmében a szükséges 20 milliárd eurót úgy teremtik elő, hogy a hitelt nem a szövetségi kormány, hanem a köztulajdonban lévő befektetési bank, a KfW nyújtja, s a készülő hálózatot magánvállalatok működtetik majd, és a használati díjból befolyó összegek profitot termelnek az állam számára.