Best WordPress Hosting
 

Orbán Viktor megígérte, a kormány mégis másra mutat: senki sem segít a recski sárlavina károsultjain

via 24.hu => eredeti post link

Az elmúlt hónapokban két Kormányinfón is megkérdeztük Gulyás Gergelyt arról, hogy áll a recski sárlavina károsultjainak ügye. Mint ismert, tavaly nyáron a heves esőzés hatására nagy mennyiségű sár ömlött Recsken Kósa Lajos barátja, az ügyvéd Fiák István bányájából a mindössze pár száz méterre lévő lakóingatlanokra. A kéttucatnyi ház több mint felét érte el a sár, mások nem kaptak közvetlenül belőle, ennek ellenére hetekre kiköltöztették a helyieket, akik közül akad olyan, aki máig nem térhetett vissza az ingatlanjába.

Az iszapömlés után néhány héttel maga Orbán Viktor írt alá egy 500 millió forintos keretösszegről szóló határozatot, mely a károsultakat lett volna hivatott megsegíteni – a 24.hu erről a félmilliárd forintról kérdezte kétszer Gulyást. Legutóbb február elsején fordultunk a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt tudakolva, mi a helyzet ezzel a pénzzel. Gulyás azt felelte: „Ha ez valóban így van, hogy önök nem kapták meg (a válaszokat – a szerk.), hiszen valóban volt róla szó, akkor elnézést kérek, és a héten a kollégáim, ami nekünk rendelkezésre áll, azt el fogják juttatni.”

Aztán megint hetekig nem kaptunk választ, ezért a múlt héten írásban ismét rákérdeztünk Gulyás minisztériumánál a fejleményekre. Erre azt a választ kaptuk: „A kormány megbízásából az MR Lakásalap Nonprofit Kft. munkatársai folyamatos kapcsolatban vannak a károsultakkal. A cél, hogy minden családnak az egyedi élethelyzetüknek megfelelő lakhatási megoldást találjanak. Az ingatlantulajdonosoknak a Lakásalap segítséget nyújt az ingatlanjuk értékesítéséhez, és a településen vagy a térségben értékbeszámítással megvásárolható vagy bérelhető csereingatlant ajánl fel a portfóliójából. A rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek szintén a településen vagy a térségben bérelhető ingatlant keresnek. A költözéssel, az ingatlanokkal kapcsolatos minden jogi ügyintézésben és bármilyen felmerülő költségben a Lakásalap segítséget nyújt az érintetteknek.” (A Lakásalapról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)