Best WordPress Hosting
 

Svéd modell segíthet a demens betegek családtagjainak

via 24.hu => eredeti post link

Európában harmadik országként hazánkban alkalmazhatják március közepe óta a Stiftelsen Silviahemmet svéd alapítvány által kifejezetten a demens betegekre kidolgozott ápolási módszert, miután a Sztehlo Gábor Evengélikus Szeretetszolgálat elkötelezett munkatársai megkapták a szervezet akkreditációját.

Az alapítványt 1995-ben Szilva svéd királyné alapította és a szervezet a mai napig a nevét viseli. A betegségről és az azzal együttjáról nehézségekről sokat elárul, hogy még a világhírű svéd szociális ellátórendszerben sem megoldott a demens betegek ellátása. Mivel az Alzheimer-kór és a demencia az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, hagyományos értelemben vett kezelésről nem is lehet beszélni. A betegek ápolása ugyanakkor hatalmas terhet ró a családtagokra, esetenként az idősotthonok, más egészségügyi intézmények dolgozóira is. Svédország 30 évvel ezelőtt egy olyan modellt fejlesztett ki, amire már számos más országban példaként tekintenek.

Claudio Bresciani / TT NEWS AGENCY / AFP Szilvia királynő a Stiftelsen Silviahemmet ápolónők diplomaosztó ünnepségén a drottningholmi palotaszínházban.