Best WordPress Hosting
 

Szép ez a süllyedő infláció, de akadnak furcsaságok a friss adatokkal kapcsolatban

via g7.hu => eredeti post link

3,8 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak januárban a pénteki adatközlés szerint, ami a közelmúltban megfogalmazott előrejelzésektől jellemzően elmarad. A Központi Statisztikai Hivatal inflációval kapcsolatos számításait azonban az elmúlt hónapokban rendre kritika éri, és a mostani adat egy újabb kifogásra ad okot. Az árindex mindenesetre 2021 tavaszát idéző szintre mérséklődött.

Számokban: az inflációt jócskán lehúzza a háztartási energia – ide tartozik a gáz és a villany – árcsökkenésre utaló, -11,3 százalékos árindexe, ám ez sajátos módon az energiafogyasztás csökkenését mutatja, és nem az árak esését (a rezsiköltségek ugyanis 2022 nyara óta változatlanok). Különös módon az egyéb cikkek, üzemanyagok kategóriában is árcsökkenést mutat a statisztika.

A járműüzemanyagok decemberhez képest is fél százalékkal olcsóbbá váltak a KSH elemzése szerint, holott a magyarországi benzinárak a januári jövedékiadó-emelést követően a térségben a legdrágábbak lettek. Vélhetően az árak rögzítése a hónap elején történt, ám a kutak két részletben érvényesítették áraikban az emelést.